Większość mebli kuchennych jest produkowana z drewna lub ze specjalnej sklejki. Tego typu meble bardzo dobrze sprawują się w kuchniach domowych, jednak w dużych kuchniach restauracyjnych trudno znaleźć dla nich zastosowanie. W dużych kuchniach gastronomicznych panują bardzo trudne dla drewna warunki. Duża wilgoć i wysoka temperatura szybko niszczą drewniane meble, dlatego o wiele lepiej sprawują się tu meble ze stali nierdzewnej. Stal nierdzewna jest odporna na działanie wilgoci i wysokiej temperatury. Ponadto, stal jest o wiele bardziej wytrzymała niż drewno, dlatego meble ze stali nierdzewnej bardzo dobrze znoszą intensywną eksploatację. Meble ze stali są mocne, trwałe i wytrzymałe. Intensywne użytkowanie nie powoduje szybkiego zużycia, dzięki czemu stalowe meble są obecne właściwie we wszystkich placówkach, które zajmują się świadczeniem usług o charakterze gastronomicznym. Produkcją stalowych mebli gastronomicznych zajmują wyspecjalizowane firmy, których katalogi są łatwo dostępne w Internecie.